Basılı faturalarla aynı hukuki ve ticari değere sahip olan e-fatura, işletmelere hız ve tasarruf sağlıyor. Peki, e-fatura nedir, kimler e-fatura düzenleyebilir ve nasıl kesilir? Yanıtları yazımızın devamında…

E-Fatura Nedir?

Ticaretle uğraşan herkesi yakından ilgilendiren dijitalleşme adımlarının başında e-fatura uygulaması geliyor. Tamamen elektronik ortamda düzenlenen ve bu kanalla taraflara ulaştırılan e-fatura uygulaması birçok avantajı da beraberinde getiriyor.

Faturaların elektronik ortamda düzenlenerek paylaşılmasına ve arşivlenmesine olanak tanıyan sistem e-fatura olarak tanımlanıyor. Maliye’nin sunucuları üzerinden hem alıcı hem de satıcıya iletilen bu elektronik faturanın iki türü var. Bunlar; e-fatura ve e-arşiv.

Bu iki terimin arasında net bir fark bulunuyor. E-fatura, alıcı ve satıcı tarafların her ikisinin de elektronik fatura sistemine sahip olduğu durumlarda kullanılıyor. E-arşiv ise alıcının tüzel kişilik olduğu ya da fatura kesme yetkisi bulunmadığı durumlarda tercih ediliyor. E-arşiv, mail yoluyla taraflara iletilebildiği gibi A4 kağıda basılı olarak da gönderiliyor.

E-Fatura çeşitleri 1 Eylül 2013’ten bu yana kullanılıyor. Fatura formatı ve veri standardı tamamen Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirleniyor. Alışılagelen baskı faturaların üzerinde yer alan her türlü bilgiyi e-fatura tipleri üzerinde bulmak mümkün.

Kimler E-Fatura Mükellefidir?

2022 yılının ocak ayında Resmi Gazete’de yayımlanan 535 sayılı VUK Genel Tebliği, e-fatura geçiş hadlerinin sınırını çizmiştir. Bazı mükellefler, cirosuna göre e-fatura kullanmak zorundadır.

Tebliğe göre; 2018,2019, 2020 hesap dönemlerinde satış geliri 5 milyon TL, 2021 yılında 4 milyon TL, 2022 ve sonrasında 3 milyon TL olan mükelleflerin e-fatura kesmek zorundadır.

Küçük İşletmeler E-Fatura Kullanmalı mı?

E-fatura kullanmanın sağladığı tüm avantajlar küçük işletmeler ve girişimciler için de geçerlidir. E-faturaya geçtiğinizde elde edeceğiniz kazanımlar şunlardır:

  • Matbu faturalardan doğan maliyet düşer.
  • Nakit akışınızı kolayca kontrol altında tutabilirsiniz.
  • Fatura arşiv yığınlarıyla uğraşmak zorunda kalmaz, zamandan tasarruf edersiniz.
  • Müşterilerinize anında fatura gönderebilirsiniz.
  • Fatura kesmek için zaman ve mekana bağlı kalmazsınız. İnternete erişiminizin olduğu her yerden bunu kolayca yerine getirebilirsiniz.
  • Defter tutmak zorunda kalmaz, muhasebecinizle daha verimli çalışabilirsiniz.
  • Fatura için özel yazıcı almanıza gerek kalmaz.
  • Faturaları kargo ile gönderiyorsanız bu gider kalemine ihtiyacınız kalmaz.
  • Daha profesyonel görünür ve müşterilerinize güven verirsiniz.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) belirlediği koşulları karşılayan mükelleflerin e-fatura kesmesi oldukça kolaydır. E-fatura nasıl kesilir sorusuna yanıt arayanların başvurması gereken merciler GİB Portal ve entegratör firmalardır. E fatura şartlarını karşılıyorsanız bu kurum ve kuruluşlara başvurarak fatura işlemlerini elektronik ortama taşıyabilirsiniz.

 

Ödeal Teknoloji, GİB izinli e-fatura entegratörlerinden biri. Faturalarını elektronik ortamda oluşturmak ve arşivlemek isteyen işletmeler için Ödeal e-fatura hizmeti büyük kolaylık sağlıyor. Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden temin edilecek mühür ve Ödeal POS e-fatura hizmeti ile mali işlemlerinizde avantaj sağlayabilir, ödeme çözümü ile ilgili tüm sorularınızın yanıtlarına Ödeal Pos Sıkça Sorulan Sorular üzerinden erişebilirsiniz.

E-Faturada İptal ve İade İşlemleri

E-fatura iade işlemi yapmanın matbu olandan bir farkı yoktur. Faturayı yanlış kestiğinizi düşünüyorsanız geri dönüşünün mümkün olduğunu da bilmelisiniz. E-fatura iptali için alıcı tarafın 7 gün içerisinde red vermesi gerekir. Bu süre içerisinde reddedilmeyen e-faturalar onaylanmış kabul edilir.

Hem Matbu Hem Elektronik Fatura Düzenlenir mi?

E-Fatura kullanmaya başladıysanız artık matbu fatura düzenleyemezsiniz. Amacınız kurumsal kimliğinizi sergilemekse, matbu fatura tasarımınızı dijital ortama taşıyarak bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Dijital uygulamaya geçiş öncesinden elinizde kalan matbu faturalar varsa bunları Gelir İdaresi Başkanlığı’na teslim edebilirsiniz. Bu şekilde söz konusu faturalar geçersiz kılınacaktır.

E-Faturada Defter Kullanmak Gerekir mi?

2020 ve 2021 yıllarında 4 milyon TL ve üzerinde ciro elde eden, 1 Temmuz 2022 itibariyle e-fatura kullanmaya başlayan işletmeler e-defter kullanmak zorundadır. Yasal bir zorunluluğu bulunmamasına rağmen gönüllü olarak e-faturaya geçiş yapanların ise e-defter uygulamasına geçmesinde bir gereklilik bulunmamaktadır.

Kuruluşumuz içerisinde hizmetlendirilen e-Fatura POS ve Sade POS ürünlerimize erişebilirsiniz. Müşteriye fiş fatura düzenleme ve fatura alımı ile ilgili sorularınıza da yine sayfalarımızı ziyaret ederek erişebilirsiniz.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Sizi Arayalım