Ciro Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Ciro, ticari alanda en çok karşılaşılan terimlerden biridir. Mal ya da hizmet alanında faaliyet gösteren her işletme ticari başarısını ölçmek için bazı finansal göstergeleri takip eder. Bu göstergelerin en önemlilerinden biri de cirodur. Peki ciro ne demek, türleri nelerdir, nasıl hesaplanır, kâr ile arasındaki fark nedir?

Ciro Nedir? 

Bir işletmenin belirli bir dönemde elde ettiği gelirlerin toplamına ciro denir. Ticari bir işletmenin finansal sağlığı ve başarısını ölçebilmek için oldukça önemli bir etkendir. Temel olarak brüt ve net ciro olmak üzere ikiye ayrılır. Brüt ciro, tüm satış ve hizmet gelirlerini temsil eder. Bu hesaplamada iade ve indirimler dahil toplam gelir göz önüne alınır. Net ciro ise işletmenin satış gelirlerinden iadeler ve indirimler çıkarıldıktan sonra kalan kısmı ifade eder.

Ciro Türleri Nelerdir? 

İşletmelerin gelirlerini, kârlarını ve performanslarını ölçmek için bazı ciro türleri bulunur. 

Ciro dönemlere göre genel olarak günlük, haftalık, aylık ve yıllık olmak üzere 4 türe ayrılır. Bu ciro türleri şu şekilde açıklanabilir: 

  • Günlük ciro, bir işletmenin bir gün içerisinde elde ettiği geliri ifade eder. Özellikle perakende işletmeler, restoran, kafe gibi yerlerde günlük performansı ve değişimleri ölçmek için tercih edilir. 
  • Haftalık ciro, işletmenin haftanın ilk gününden son gününe kadar satışlarından elde ettiği geliri ifade eder. Çoğunlukla çalışan maaşlarını haftalık periyotlarda ödeyen işletmeler tarafından kullanılır. 
  • Aylık ciro, işletmenin ayın ilk gününden son gününe kadar olan periyottaki satış geliri anlamına gelir. Genel olarak maaş ödemelerini, borç tahsillerini bir aylık olarak planlayan şirketlerin tercihi olur. Ciro türleri arasında işletmeler tarafından en çok tercih edilen aylık cirodur. 
  • Bir yıl içerisindeki iş faaliyetlerine bağlı olarak hesaplanan ciro türü ise yıllık cirodur. Yıllık ciro hesaplama işletmelerin yıllık büyüme oranını, kârlılığı ve finansal gelişimini incelemesi için önemlidir. Yıllık ciro genel olarak büyük kapsamda iş yapan işletmelerin kullandığı bir yöntemdir.  

Ciro Hesaplama Yöntemleri Nelerdir? 

“Ciro nasıl hesaplanır?” konusu birçok işletme tarafından büyük önem taşır. Ciro hesaplama işlemi işletmeler tarafından belirli aralıklarda yapılabilir. Hesaplama yöntemleri arasında brüt ciro ve net ciro hesaplama bulunur.

Brüt ciro bir işletmenin belirli zaman aralığında elde ettiği toplam geliri ifade eder. Yani “Brüt ciro = Toplam gelir” formülü üzerinden hesaplanabilir. Buna bir örnek verecek olursak, A firmasının aylık geliri 300.000 TL, indirim miktarı 40.000 TL, iadesi ise 20.000 TL olsun:

Brüt ciro = 300.000 TL olarak hesaplanır.

Net ciro ise, “Toplam Satış Geliri – (İndirimler + İadeler)” formülü üzerinden hesaplanır. Bu formülden yola çıkarak A firmasının net cirosu,

300.000 – (40.000 + 20.000) formülünden 240.000 olarak hesaplanır.

Ciroyu Etkileyen Faktörler Nelerdir? 

Ciroyu etkileyen faktörler, işletmelerin gelir seviyesini doğrudan etkiler. Ürün ve hizmet fiyatlandırması, müşteri talebi, piyasa rekabeti, ekonomik koşullar başlıca etkenler arasında yer alır. Ciro arttırıcı çalışmalar arasında ise etkili pazarlama stratejileri, ürün çeşitliliğini artırma, müşteri memnuniyeti, reklam kampanyaları gibi konular bulunur. Bu detaylar işletmenizin cirosunu artırabilmek için size yardımcı olur. 

Sektöre Göre Ciro Oranları: Hangi İşletmeler İçin Önemlidir? 

Sektöre göre ciro oranları, işletmelerin performansını ölçmede kritik bir rol oynar. Perakende, üretim ve hizmet sektörlerinde günlük ciro oranları, kârlılığı ve büyüme potansiyelini değerlendirmek için önemli bir gösterge olarak kullanılır. Satış hacmi yüksek olan işletmeler için ise aylık ve yıllık ciro oranlarının takibi hayati öneme sahiptir. Ciro hesaplama işlemi küçük ya da büyük bütün işletmeler için gereklidir. Ciro hesaplama işlemi sırasında “Gelir tablosunda ciro nerede yazar?” sorusu ise sıkça gündeme gelir. Ciro, genellikle gelir tablosunun ilk satırında, “Net Satışlar” ya da “Brüt Satışlar” başlığı altında yer alır. Sektöre göre ciro oranlarının detaylı incelemesi için Ticaret Bakanlığı’nın raporuna ulaşabilirsiniz.

Ciro ile Kâr Arasındaki Fark Nedir?

Ciro ve kâr arasındaki fark şu şekilde açıklanabilir:

  • Ciro bir işletmenin belirli bir zaman içerisinde elde ettiği toplam gelir anlamına gelir. Kâr ise elde edilen toplam gelirden tüm giderlerin çıkarılması ile hesaplanır. 
  • Ciro satışların miktarına odaklanarak kârlılık hakkında detaylı bilgi vermez. Kâr ise işletmenin ne kadar kazanç sağladığını belirtir. 
  • Ciro, bir işletmenin pazardaki büyüme potansiyelini değerlendirirken kâr ise işletmenin finansal sağlığını ortaya koyar. 

İşletmeniz İçin Ödeme Kolaylığı: Ödeal 

İşletmenizin cirosunu artırmanın ve finansal büyümenizi hızlandırmanın en etkili yollarından biri doğru ödeme çözümleriyle çalışmaktır. Ertesi Güne %0 Komisyonlu POS ile kazancınıza kesintisiz erişirken, ciro şartı olmadan birden fazla bankadan ödeme kabul edebilirsiniz. Siz de Ödeal’a geçin, işinizi büyütmek için hemen başvuru yapın ve fırsatlardan yararlanmaya başlayın! Tek platformda tüm ödeme işlemlerini yönetme fırsatıyla işletmenizin ödeme süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz. Siz de hemen başvurun, Ödeal’ın sunduğu kolay ödeme çözümleriyle tanışın, cironuzu arttırın!