
KOSGEB 2025 yılında KOBİ’lerin büyümeleri ve gelişmeleri adına çeşitli destek programları sunar. Bu sayede küçük ve orta büyüklükteki işletmeler kalkınma desteklerinden yararlanarak büyüme hedeflerini gerçekleştirebilir. Peki KOBİ destekleri 2025 yılı için neler? KOBİ desteklerinden kimler faydalanabilir? Başvuru şartları nelerdir ve nasıl başvuru yapılır?
2025 KOBİ Esnaf Destekleri Nelerdir?
KOSGEB teşvikleri 2025 yılında da işletmelerin büyüme süreçlerine önemli katkılar sağlar. Bu programlar arasında Küresel Rekabetçilik Destek Programı, Kapasite Geliştirme Destek Programı, KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı, TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı, İstihdamı Koruma Destek Programı, İş Geliştirme Desteği, Yeşil Sanayi Destek Programı, TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı yer alır. Detayları ise bu şekildedir:
- Küresel Rekabetçilik Destek Programı, KOBİ’lerin uluslararası pazarda rekabet gücünün artmasına yönelik bir programdır. Üretim süreçlerinin optimizasyonunu hızlandırma, yenilikçi ürünler geliştirme, tedarik zincirini güçlendirme gibi hedeflerle global alanda güçlü bir konuma gelmelerini destekler.
- Yeşil Sanayi Destek Programı, KOBİ’lerin sürdürülebilir üretime geçişini destekler. Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi projeleri için 4 milyon TL’ya kadar %70 destek, Güneş Enerjisi Yatırımları için 14 milyon TL’ye kadar %60 destek sağlar. Ayrıca deprem bölgesinde olup işyeri hasar görenler için bu oran %80-90’a çıkabilir.
- Kapasite Geliştirme Destek Programı; işletme sermayesi, personel giderleri, danışmanlık gibi hizmet alımları, yazılım giderleri, teçhizat ve kalıp giderleri gibi unsurlara finansman sağlar. Böylece KOBİ’ler üretim kapasitelerini arttırarak kurumsal yapılarını güçlendirebilir.
- KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlamayı hedefleyen bir finansman desteğidir. 1-20 milyon TL arasında kredi kullanma ve azami 36 ay vadeli geri ödeme imkanı sunar.
- İstihdamı Koruma Destek Programı, 2024 yılındaki ortalama SGK prim gün sayısını 2025 yılı süresince de koruyan işletmelere geri ödeme olmaksızın destek verir.
- TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı, KOBİ’lerin Ar-Ge kapasitelerinin artmasını destekleyerek teknoloji ve ürün geliştirme yetkinliklerinin artmasını hedefler. Projenin süresi 18 ay, destek oranı ise %75’tir.
- İş Geliştirme Desteği, işletmelerin büyümesine yardımcı olmak hedefiyle KOSGEB tarafından sunulan bir programdır. Bu programda girişimcilerin işletmelere 1.5 milyon TL’ye kadar %80 geri ödemeli finansman sağlanır.
- TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’nın destek unsurları arasında personel giderleri, seyahat giderleri, alet-teçhizat, malzeme giderleri ve yurt içi/dışındaki danışmanlık hizmetleri bulunur. Projenin süresi 24 ay ile sınırlıdır ve verilen destek %75 oranındadır.
KOBİ Esnaf Desteklerinden Kimler Yararlanabilir?
KOBİ desteklerinden yararlanmak için bazı başvuru şartlarının yerine getirilmesi zorunluluğu aranır. İstihdamı Koruma Destek Programı’na başvurmak isteyen işletmelerin mobilya, tekstil, giyim ve deri sektörlerinde faaliyet göstermesi gerekir. Kapasite Geliştirme Destek Programı’ndan KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif olan küçük veya orta büyüklükteki işletmeler yararlanabilir. Bu program özelinde işletmelerin Ar-Ge ya da yenilik projelerini başarıyla tamamlaması, Ar-Ge merkezi statüsü taşıması için hususlar da vardır. İş Geliştirme Desteği’nden telekomünikasyon, imalat, bilişim altyapısı, bilimsel araştırma-geliştirme, bilgisayar programlama sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler yararlanabilir.
TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ise küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin Ar-Ge projelerini desteklemeyi amaçladığı için sadece KOBİ’lerin başvurusuna açıktır. Bu program için herhangi bir sektör sınırlaması bulunmaz. Küresel Rekabetçilik Destek Programı’na başvurmak için ihracat oranını artıran ve teknoloji alanında faaliyet gösteren işletmelerden olma şartı aranır. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen öncelikli ürünler üzerinde faaliyet gösteren işletmeler de bu programdan yararlanabilir. Bu şartlara ek olarak “TURCORN 100 Programı” kapsamına alınmış işletmeler de başvuruda bulunabilir.
KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’ndan yararlanmak için küçük ve orta işletmelerin taşıdığı özellikler arasında; imalat sektöründe olmak, son üç mali yılda faaliyet kârı veya öz kaynakları negatif olmamak ve İHKİB, MEXT, TÜSSİDE tarafından onaylı dijital dönüşüm değerlendirme raporuna sahip olmak yer alır. TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’na KOBİ’ler başvuru yapabilir. Yeşil Sanayi Destek Programı’ndan sanayide yeşil dönüşüm ve enerji verimliliği yapmayı amaçlayan küçük ve orta ölçekli işletmeler yararlanabilir.
KOBİ Destekleri için Başvuru Şartları Nelerdir?

KOBİ desteklerinden yararlanmak isteyenlerin bazı kriterleri sağlaması önemlidir. KOBİ destekleri için aranan şartlar farklı programlara göre şu şekildedir:
- Kapasite Geliştirme Destek Programı’na başvurma şartları arasında güncel bir İşletme Beyanı’na sahip olma, KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif olma, küçük veya orta büyüklükte olma noktaları yer alır. Artı olarak hızlı büyüme göstermek, Ar-Ge projelerini başarıyla tamamlamak gibi özel şartlardan da bahsedilebilir.
- Yeşil Sanayi Destek Programı destek kapsamında sayılan sektörlerde yer alan işletmeler başvuru için gerekli belgeleri sağlaması ve proje süresinin minimum 8 ay maksimum 12 ay olmasına dikkat etmesi önemlidir.
- İş Geliştirme Desteği’ne başvurmak isteyenlerin KOSGEB’in belirlediği sektörlerde olup gerekli belgeleri sunması ve kurul jüri değerlendirmelerinde yeterli puanı alması gerekir.
- TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı başvuru şartları arasında global pazarlara yönelik Ar-Ge projeleri yürütme yer alır. Bu projeler üniversitelerle iş birliği içerisinde gerçekleştirilir.
- Küresel Rekabetçilik Destek Programı’na başvuracak işletmeler; ihracat oranlarını artırma, Ar-Ge harcamalarına yatırım yapma, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncelikli ürünleri üzerinde çalışma, TURCORN 100 Programı’na dahil edilme gibi özellikler taşımalıdır.
- İstihdamı Koruma Destek Programı başvurusu yalnızca tekstil, mobilya, deri ve giyim sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler içindir.
- KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’na başvurmak için yetkili kurumlardan dijital dönüşüm uzmanlığı almış olmak, KOSGEB tarafından belirlenen kredi destek puanını sağlamak ve onaylı olgunluk değerlendirme raporu almış olmak gerekir.
- TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvurmak için proje esaslı Ar-Ge faaliyetlerinde bulunuyor olması koşulu aranır. Ayrıca KOBİ’lerin Ar-Ge kapasitesini artırmayı amaçlayan projelerde yer alması gerekir.
KOBİ Desteklerine Nasıl Başvurulur?
KOBİ desteklerine başvurmak için destek türüne göre farklı yollar izlenmesi gerekebilir. Bunlar:
- TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvuru tarihleri 2 Ocak ile 19 Mart 2025 arasıdır. Başvurular TÜBİTAK üzerinden online olarak yapılır.
- TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı başvuruları PRODIS sistemi üzerinden online olarak yapılır. Başvurular 2 Ocak 2025’te alınmaya başlayıp 26 Mart 2025’te sona erer.
- Yeşil Sanayi Destek Programı başvuruları e-Devlet üzerinden yapılabilir.
- Kapasite Geliştirme Destek Programı başvurusu 6 Ocak-28 Şubat 2025 tarihleri arasındadır. KOSGEB İl Müdürlüklerinden ve KOSGEB üzerinden süreçle ilgili detaylı bilgi alınabilir.
- KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı başvurusu KOSGEB’in açıkladığı tarihlerde e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir.
- Küresel Rekabetçilik Destek Programı başvuruları KOSGEB’in online başvuru sistemi üzerinden gerçekleştirilir.
- İstihdamı Koruma Destek Programı’ndan yararlanmak üzere başvurular 31 Ocak 2025-31 Mart 2025 tarihleri arasındadır. Başvurular KOSGEB üzerinden yapılabilir.
- İş Geliştirme Desteği başvurusu 1-31 Mart 2025 tarihleri arasında e-Devlet üzerinden yapılabilir.
KOBİ’lerin Ödeme Süreçlerini Kolaylaştıran Çözüm: Ödeal

Ödeal, KOBİ’lerin ödeme alma süreçlerinin hızlanmasına yardım eder. Ayrıca sunduğu POS çözümleri ile ciro şartı, giriş ücreti gibi ekstra masraflar olmadan ödeme almanızı mümkün kılar. Ertesi güne %0 komisyonlu POS hizmeti sayesinde kazancınızda herhangi bir kesinti yaşamadan ödeme almaya devam edebilirsiniz. Siz de Ödeal’ı tercih ederek ödeme süreçlerini kolaylaştırabilir, işletmeni büyütürken adımlarınızı güvenle atabilirsiniz.