KOBİ’ler, iş hayatında yer edinebilmek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için büyük çaptaki işletmelere göre daha fazla finansal desteğe ihtiyaç duyar. KOBİ’ler belirli şartları karşılamaları durumunda destek kredilerinden yararlanabilirler. Peki KOBİ destek kredisi ne demek? KOBİ kredi alma şartları nelerdir?
KOBİ Nedir?
KOBİ açılımı küçük ve orta boyutlu işletmelerdir. KOBİ’ler temelde çalışan sayısı ve mali bilançosu belirli sınırları geçmeyen işletmeleri ifade eder. KOBİ’ler için yönetmelik kapsamında, bir yıllık süre içinde ilgili işletmede çalışan kişi sayısı belirlidir. Aynı zamanda işletmenin KOBİ sınıfına dahil olması için yıllık net satış hasılatının işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak sınırları belirlenen bir bilançosu vardır.
KOSGEB’in 2023 yılında yaptığı güncellemeye göre KOBİ’ler; mikro, küçük ve orta büyüklükte işletmelerden oluşur. Mikro işletmeler, 10 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatları 10 milyon TL’yi geçmeyen şirketlerdir. Küçük işletmelerin ise 50’den az çalışana sahip olması ve yıllık 100 milyon TL altında net satış hasılatı elde etmesi gerekir. Bir şirketin orta büyüklükte işletme olarak kabul edilmesi için ise 250’den az çalışana sahip olması ve yıllık bilançosunun yıllık 500 milyon TL’nin altında olması beklenir. Bu koşulları sağlayan tüm işletmeler, KOSGEB’e göre KOBİ olarak tanımlanır.
KOBİ Belgesi Nasıl Alınır?
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, çeşitli devlet teşviklerinden, kredilerden ve KOSGEB fırsatlarından yararlanabilir. Bu avantajlardan faydalanmak isteyen işletmelerin, KOSGEB kriterlerine göre KOBİ olarak tanımlanabileceklerini belirten resmi bir belge almaları gerekir. Bu belgeye KOBİ belgesi ismi verilir. KOBİ belgesi, e-devlet üzerinden alınabilir. Bu belgenin alınması için, ilk olarak işletmenin KOSGEB veri tabanına kayıt olması gerekir. Ardından e-devlet kapısından İşletme sınıfı ve KOBİ vasfını belirten belge talebi başvurusunda bulunarak belgenizi alabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- İlk olarak işletmenizin KOSGEB veri tabanında yer alıp almadığını kontrol etmeniz gerekir. Bunun için KOSGEB resmi sitesini ziyaret ederek “KOBİ GİRİŞ” sekmesinden giriş yapabilirsiniz. Eğer üyeliğiniz yoksa, “İşletme İlk Başvuru” sekmesini tıklayarak kayıt işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
- KOSGEB üzerinden kaydınızı yaptıktan sonra, yine KOSGEB veri tabanında şirket bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
- KOSGEB’e bilgi girişi yapılırken şirketin son 2 yıldaki çalışan ve mali değer bilgilerinin belirtilmesi gerekir. Bu bilgilerin doğru girilmesi zorunludur. Olası bir yanlış bilgilendirme durumunda çıkabilecek hukuki problemlerin sorumluluğu işletmeye aittir.
- KOSGEB, girilen bilgileri detaylı bir şekilde inceler ve veri tabanına ekler.
- Şirket bilgileri KOSGEB üzerinde işleme alındıktan sonra, şirket sahibinin E-Devlet kapısından giriş yapması gerekir. Vekalet yoluyla yetki almış olan kişiler de KOBİ belgesi başvurusunda bulunabilir.
- KOSGEB tarafından veri tabanına işlenmiş olan şirketler, KOBİ belgesini elektronik ortamda hemen alabilir. Verilen belgelere şirketin tüzel kişiliğine ait Vergi Kimlik Numarası ya da yetkili kişinin TC kimlik numarası atanır. Bu sayede belgenin gerçekliği ispatlanabilir.
- İşletmeler, aldıkları belgenin dijital kopyalarını ve çıktılarını yasal olarak kullanma hakkına sahiptir.
KOBİ Kredisi Nedir?
KOBİ kredisi küçük ve orta boyutlu işletmelere bankalar ve devlet tarafından verilen bir fon desteğidir. KOBİ kredisi, esnaf kredisi olarak da adlandırılabilir. İlgili koşulları yerine getiren işletmelerin, faaliyetler için gerekli olan malzeme giderleri KOBİ kredisi kapsamında karşılanabilir. Bu sebeple hem bankalar hem de devlet, KOBİ’leri destekleyen birçok avantaj sunar.
KOBİ Kredisi Şartları Nelerdir?
KOBİ’lere finansman desteği sağlayan kuruluşların başında KOSGEB bulunur. Bu desteklerin bir bölümü geri ödemesiz hibelerden, bir bölümü ise devlet bankalarından çekilecek KOSGEB destekli KOBİ kredilerinden oluşur. KOSGEB, aynı zamanda faiz desteği de sunar ve KOBİ’lerin devlet bankalarından çektikleri kredilerde faiz indiriminden yararlanmasını sağlar. Hibe türündeki desteklerin koşulları; işletmelerin sektörüne, destek dönemlerine ve devlet politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Bu türde yardımlardan faydalanmak isteyen işletmelerin KOSGEB’in güncel yayınlarını takip etmesi gerekir. Faiz indirimi ve kredilerden yararlanmak isteyen şirketlerin yerine getirmesi gereken şartlar ise şunlardır:
- KOSGEB kredilerine ve faiz indirim desteklerine başvuracak işletmeler, KOSGEB veri tabanına kayıt olmalı ve güncel bilgilerini girmelidir.
- KOSGEB desteklerinden faydalanacak şirketlerin veri tabanında destek almaya uygun olarak değerlendirilmiş olması gerekir.
- Faiz desteğine başvuracak şirketlerin KOSGEB tarafından belirlenen kredi alabilecek işletme türlerinden birinde olması zorunludur. Acil Destek Kredisi için ise sektör kısıtlaması uygulanmaz.
- Kredi faiz desteğinden yararlanacak şirketlere, KOSGEB tarafından bir destek taban puanı atanır. Bu puanlar şirketlerin alabileceği kredi tabanlarını belirler.
- Girişimci işletmeler 10, stratejik ve öncelikli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler 12 puan değerinde destek alır. Yerli makine alımı yapan öncelikli işletmelere 2 puan daha eklenir. Bu puanlar faydalanılacak faiz indiriminin üst sınırının hesaplanmasında kullanılır.
- Acil destek kredisi başvurularında taban puan uygulamasına başvurulmaz. Destek puanları, her işletme için ayrıca belirlenir. Bu noktada karar verici merci, KOSGEB İcra Komitesi’dir.
Bankaların sunduğu KOBİ kredilerinin şartları dönemlere göre değişiklik gösterebilir. Bankalar, farklı dönemlerde bazı sektörleri destekleyebilir, kredi faiz oranlarını ya da verilecek destek limitlerini değiştirebilir. Bununla birlikte bankalardan alınan KOBİ kredilerinin genel şartları şu şekildedir: Şirketin, şirket sahiplerinin ve ortakların kredi notunun yüksek olması gereklidir.
Banka, kredi başvurusu sırasında kefil isterse mutlaka uygun şartları taşıyan bir kefiliniz olmalıdır. Ancak her zaman kefil şartı bulunmayabilir, teminat ya da ipotek de istenebilir.
Şirket ortaklarının hepsi kredi başvurusunu onaylamalıdır. Ancak bazı bankalar şirketin ana hissedarının onayını yeterli bulabilir.
KOBİ Kredisi Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?
KOSGEB’e KOBİ kredisi için başvuru yapmak istiyorsanız bu belgeleri hazırlamanız gerekir:
- T.C kimlik kartı
- Oda faaliyet belgesi
- İmza beyannamesi
- Şirkete ait imza sirküleri
- Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf sicil gazetesi
- KOBİ’ye ait bilgi dokümanı
- KOSGEB taahhütnamesi
- Başvuran girişimci ise kurs katılımı için başvuru formu
- Başvuru yapılan sektöre uygun bir iş planı
- E-KOBİ ve KOBİ beyannamesi
Bankaların sunduğu KOBİ kredisine başvurmadan önce de sizden istenen bazı belgeler vardır. Bu belgeler çoğu banka için aynı olsa da bazen ek olarak farklı belgeler de istenebilir. Genel olarak gerekli belgeleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Tüzel Kişiler İçin KOBİ Kredisi Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?
Tüzel kişiler için istenen belgeler:
- Ortaklar ile kefillere ait nüfus cüzdanı fotokopisi
- Ticaret Odası kayıt belgesi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Vergi levhası
- İmza sirküleri
- Son 2 yıla ait bilanço ve gelir tablosu
- Varsa ortaklara ve şirkete ait mal varlığını gösteren tapu fotokopisi gibi belgeler
Şahıs Şirketleri İçin KOBİ Kredisi Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?
Şahıs şirketlerinden istenen başvuru belgeleri:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Son 2 yıla ait vergi levhası
- İmza beyannamesi
- Son 2 yıla ait hesap defteri ya da bilanço ile gelir tablosu
- Varsa tapu fotokopisi gibi mal varlığını kanıtlayan belgeler
- Varsa Ticaret Odası kayıt belgesi
İstenen belgeler genellikle bu şekildedir, fakat her banka kendi politikalarına göre ek belgeler talep edebilir. Örneğin, bazı bankalar ek mali tablolar, iş planları veya şirketin faaliyet raporunu da isteyebilir.
KOBİ’ler için Ödeme Alma Seçenekleri Nelerdir?
Küçük ve orta ölçekli işletmeler için güvenilir bir ödeme altyapısı sunmak, müşteri memnuniyeti ve iş süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi açısından kritiktir. Dijital dünyanın getirdiği yeniliklerle birlikte, işletmeler müşterilerine çeşitli ödeme seçenekleri sunabilirler. Fiziksel POS hizmetleri bu süreçte önemli bir rol oynar. İşletmelere yönelik fiziki POS hizmeti kullanmak birden çok avantaj sağlar. Hızlı ve güvenli ödeme işlemleri sunarak, zaman tasarrufu sağlar ve müşteri deneyimini iyileştirir. Ayrıca, kredi kartı, banka kartı, e-cüzdan ve taksitli ödeme gibi farklı ödeme alternatifleri ile esneklik sunar.
KOBİ’ler için Ödeme Alma Kolaylığı: Ödeal
İşletmenizin ödeme süreçlerini daha verimli hale getirmek ve müşterilerinize hızlı, güvenli bir deneyim sunmak istiyorsanız, ihtiyacınız olan çözümler Ödeal’da. Sabit ücret, ciro şartı veya taahhüt olmadan anlaşmalı tüm bankalarla çalışabilir, Ertesi Güne %0 Komisyonlu POS ile kazancınıza ertesi gün, kesintisiz olarak ulaşabilirsiniz. Siz de Ödeal’a hemen başvurun, işinizi büyütmeye odaklanın!