Şahıs şirketi, ticari faaliyetlerine bireysel olarak başlamak isteyen yeni işletmeler için en pratik yollardan biridir. Düşük maliyeti, hızlı kurulumu sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edilir. Peki, şahıs şirketi nasıl kurulur, kimler şahıs şirketi kurabilir? Maliyetleri nedir?
Şahıs Şirketi Nedir?
En genel tanımıyla şahıs şirketi, tek bir kişinin kurup yönettiği, hukuki ve mali sorumluluğun tamamen şirket sahibine ait olduğu işletme türüdür. Ayrıca diğer şirket türlerine göre kuruluş işlemleri de son derece kolaydır. Şahıs şirketinde işletme sahibi, şirketin tüm varlık ve borçlarından şahsen sorumludur. Türk Ticaret Kanunu’na göre kollektif ve komandit şirketler şahıs şirketinin alt türleridir. Kollektif şirketler en az iki kişi ile komandit şirketler en az bir kişiyle açılabilir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi kurulum aşamaları şunlardır:
- Vergi Dairesine Başvuru: İlk olarak bulunduğunuz bölgedeki vergi dairesine giderek şahıs şirketi kurmak istediğinizi bildirmeniz gerekir. Belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra vergi dairesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
- Vergi Levhası Alımı: Vergi dairesine başvuru süreci tamamlandıktan sonra vergi levhanız size iletilir. Bu belge şirketinizin resmi olarak kurulduğunu gösterir ve vergi mükellefi olduğunuzu ispatlar.
- Ticaret Odasına Kayıt: Merkezi Türkiye’de bulunan bütün işletmelerin Ticaret Odası kaydı yaptırmaları zorunludur. Şahıs Şirketleri de Ticaret Odası kaydı yaptırmak zorunda olan şirket türlerinden biridir. Ticaret Odası kaydı yaptırmak, işletmeye görünürlük kazandırması ve güvenli yapıyı desteklemesi sebebiyle de oldukça önemlidir.
- İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı: Eğer fiziksel iş yeriniz olacaksa, belediyeden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almanız gerekir. Bu ruhsatla işletmenizin faaliyet göstereceği alanın yerel yönetmeliklere uygun olduğunu ispat edebilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Türkiye’de Şirket Kurma Rehberi’ne göre şahıs şirketi kurarken gerekli olan başlıca belgeler bu şekilde sıralanabilir:
- Noter Onaylı İmza Sirküsü
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- İşletme tapusu ya da kira kontratı
- Şirket açılışı başvuru belgesi (e-Devlet yada vergi dairesinden)
Bu belgeler derlenerek başvuru yapıldıktan sonra şirket tescili yaptırılır. Türk Ticaret Odası’na göre gerçek kişi işletmeleri şirket tescili için de aşağıdaki bilgiler ve belgeler talep edilir:
- Ticaret Sicil Taahhütname dilekçesi
- Ticaret Odası Kayıt Beyannamesi
- Gerçek Kişi Oda Kayıt Dilekçesi
- Vergi levhası fotokopisi – Vergi dairesi mükellefiyet belgesi
- İmza beyannamesi
- Nüfus cüzdanı ve ikametgah belgesi
- Noter onaylı pasaport tercümesi, ikametgah tezkeresi (yabancılar için)
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?
Şahıs şirketi kurmak isteyen kişilerin belirli yasal şartları sağlaması gerekir, aranan şartlar ise bunlardır:
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Vergi mükellefi olmayı kabul etmek,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da Türkiye’de çalışma izni bulunmak.
Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?
Şahıs şirketi kurarken karşılaşılacak maliyetler işin büyüklüğüne, faaliyet alanına veya işletmenin yer aldığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Noter masrafları, vergi dairesine yapılan başvuru ücretleri, meslek odası – ticaret odası kaydı, SGK kaydı ve mali müşavir ücretleri gibi temel giderler göz önünde bulundurulduğunda 2024 şahıs şirketi kurma maliyeti 2000 – 3000 TL aralığındadır.
Şahıs Şirketinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Her şirket türünde olduğu gibi şahıs şirketlerinin de artı ve eksileri vardır. Şahıs şirketlerinin önemli avantajları ve eksi yönleri bu şekildedir:
Avantajları
- Şahıs şirketi kuruluşu sırasında sermaye şartı olmadığından maliyet diğer şirketlere göre daha düşüktür.
- Kuruluş başvurusu sonrası 1-2 gün içerisinde hızla açılabilir, ayrıca kapatılması da en kolay şirket türüdür.
- 18 yaşını dolduran tek kişi tarafından home office olarak bile şahıs şirketi kurulabilir.
- Şirket ana sözleşmesi olmadığından adres ve iş türü değişikliği tek dilekçeyle yapılabilir.
Dezavantajları
- Şirket sahipleri şirketin borçlarından kendi mal varlıkları üzerinden sorumlu olduğu için borçlar nedeniyle kişisel mallar haczedilebilir.
- Şirket sahiplerinin şirketin vergilerinden bağımsız olarak gelir vergisi ödemesi gerekir.
- İşletme gelirleri arttıkça gelir vergisi oranları yükseldiği için dezavantajlı olabilir.
- Büyümeye ve yatırımcı çekmeye elverişli değildir, limited ve anonim şirketler daha kolay büyüyebilir.
Şahıs Şirketi Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Şahıs şirketi kurulduktan sonra işletmenin yasal ve operasyonel süreçlerinin sorunsuz şekilde yürütülmesi açısından birkaç önemli adımın atılması gerekir. İlk olarak, vergi mükellefiyeti başladığı için vergi beyannamesinin düzenli biçimde verilmesi önem arz eder.
Fatura düzenleme süreçlerinde yasal zorunluluklara uygun hareket edilerek, e-fatura sistemine geçiş gerekiyorsa işlemler başlatılmalıdır. Ayrıca işletme sahibi olarak SGK kaydının yapılması ve düzenli prim ödemelerinin gerçekleştirilmesi de zorunluluk kapsamına girer.
Eğer şirketinizin marka bilinirliğini daha fazla artırmak istiyorsanız, müşteri tabanını genişleterek pazarlama faaliyetlerine erken dönemde başlamak da kurulum aşamasının ardından üzerine düşünülmesi gereken önemli detaylar arasında gösterilebilir. Böylece hedeflediğiniz şirket profilini kısa süre içerisinde yakalayabilir, müşteri sadakatini oluşturmak için çalışmalara başlayabilirsiniz.
Şahıs Şirketi için Fatura ve Defter Tutma Zorunlulukları Nelerdir?
Şahıs şirketleri, yıllık cirolarına bağlı olarak belirli defter tutma zorunluluklarına tabidir. Eğer yıllık ciro 500.000 TL’yi aşarsa, Gelir İdaresi Başkanlığı‘na bağlı olarak işletmelerin defter tutma zorunluluğu başlar. Bu şartları karşılayan şahıs şirketleri işletme usül defter tutmak zorundadır. İşletmenin yıllık geliri 320.000 TL’yi geçiyorsa, KDV mükellefi olur ve düzenli olarak KDV beyannamesi vermek gerekir. Şahıs şirketlerinin fatura kesme zorunluluğu olsa da, cirosu 500.000 TL’nin altında olanlar için basit usül defter tutma seçenekleri bulunabilir.
Şahıs Şirketinizle Ödeal’ın Tüm POS Avantajlarından Yararlanın!
Şahıs şirketi kurduktan sonra tahsilat yapmak için ihtiyaç duyduğunuz ödeme çözümlerine Ödeal ile zahmetsiz ulaşın! Ödeal, finansal süreçleri kolayca yönetmenizi sağlayan, her ihtiyaca uygun, hızlı ve güvenli ödeme çözümleriyle yanınızda. Ödeal POS çözümleriyle tek sözleşme yaparak tüm banka kartlarından ödeme alın, işlemleri tek platformdan yönetin. Ertesi güne %0 Komisyonlu POS ile ödemeleriniz ertesi gün kesintisiz olarak sizin olsun. Şimdi Ödeal POS başvurusu yapın, 1 günde teslimat ve kurulum avantajıyla ödeme almaya başlayın!