Şahıs Şirketi Kapatma Rehberi (2025): Vergi, SGK ve Evrak Süreçleri

Şirket faaliyetlerini sonlandırma kararı almak hem girişimciler hem de iş sahipleri için son derece zorlayıcı bir süreçtir. Şahıs şirketi kapatma süreci yalnızca işin sona ermesiyle sınırlı değildir. Beraberinde hukuki, mali ve idari pek çok süreci de getirir. Bu sürecin eksiksiz biçimde ve doğru şekilde tamamlanabilmesi ilerleyen dönemlerde sorun yaşanmaması için oldukça önemlidir. Peki şahıs şirketi nasıl kapanır? Süreç ne gibi işlemleri kapsar?

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi nedir diye sıkça merak edilir. Şahıs şirketi sadece tek kişiye ait olan ayrıca yalnızca o kişinin ticari iş faaliyetlerini gerçekleştiği bir işletme türü şeklinde tanımlanır. Bu şirket türü genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerde değerlendirilir. Şahıs şirketi diğer şirket çeşitlerine göre daha az bürokratik süreci içerir. Dolayısıyla kolay bir şekilde kurulabilir.

Şahıs Şirketi Kapatma Süreci Nasıl İşler?

Şahıs şirketi kapatma süreci uzun işlemler gerektirmez. Bu süreçte sermaye şirketlerinde olduğu gibi karmaşık uğraşlara ve aylar boyunca devam eden tasfiye işlemlerine gerek duyulmaz. Mali müşavirler tarafından hazırlanan bir dilekçe ile şahıs şirketinin kapanış işlemlerini gerçekleştirmek mümkündür. Kişiler dilerlerse dijital vergi dairesi aracılığıyla da şahıs şirketlerini kapatabilir. Ancak süreçte teknik detaylar sebebiyle problem yaşamamak adına mali müşavirlerden profesyonel destek almak daha sağlıklı olur. Ayrıca son 1 ay içinde herhangi bir gider işlenmediyse ya da fatura kesilmediyse şirket kapanışı işlemleri 30 gün geriye yönelik şekilde yapılabilir. 

Vergi Dairesine Bildirim Nasıl Yapılır?

Şahıs şirketi kapanışı bir daha vergi ödenmeyeceği anlamına gelmez. 2025 şahıs şirketi kurma maliyeti ödemeleri sırasında da bu bilgiler kişilere verilir. Kapanış tarihi sonrasındaki dönemler için vergilendirme yapılmaz. Ancak şirketin aktif kaldığı vergi dönemleri için hazırlanan beyannameler kapsamında ödemeler söz konusu olabilir. Bu ödemeler kısaca şöyledir:

  • KDV: Şirketin aktif olduğu son ayı takip eden ay KDV beyannamesi düzenlenir. Dolayısıyla şahıs şirketi kapatılmış olsa da 1 aylık KDV ve buna bağlı şekilde Damga Vergisi ödemesi söz konusudur.
  • Geçici Vergi: Şirketin aktif olduğu son ayın hangi 3 aylık dönem içinde bulunduğuna göre Geçici Vergi beyannamesi düzenlenir. Şahıs şirketi kapatıldığında bir önceki 3 aylık döneme ait Geçici Vergi Beyannamesi daha düzenlenmediyse 2 tane farklı Geçici Vergi Beyannamesi hazırlanır.
  • Gelir Vergisi: Şirketin faaliyet gösterdiği yıl için takip eden yılın Mart ayı içinde Gelir Vergisi beyannamesi düzenlenir. Yıl içinde şahıs şirketi kapatılmış olsa da 1 kez Gelir Vergisi ve buna bağlı olarak da Damga Vergisi ödemesi ortaya çıkar.
  • Şirketin kapatma kararı alındığı ay için ise BAĞ-KUR ödemesi ve varsa çalışanlar için mali müşavirler tarafından beyan edilen SGK Prim ödemelerinin yapılması gerekir.

Kapanış Dilekçesi ve Evraklar Nelerdir?

şahıs şirketi kapatma rehberi

Şahıs şirketi kapanış dilekçesi ve bu süreçte gerekli olan evraklar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Kapanış dilekçesi
  • SGK belgeleri
  • Vergi levhası
  • Ticaret sicil gazetesi ilanı

Süreç ise şöyle işler:

  • Vergi dairesi işlemleri şahıs şirketlerinin kapanış sürecinin en önemli adımlarının başında yer alır. Öncelikle kapanış dilekçesi sunulur. Ardından vergi borcu sorgulanır. Sonrasında vergi levhası iptali yapılır.
  • SGK işlemleri şirket çalışanlarıyla alakalı bildirimlerin yapılmasını kapsar. İşçi bildirimi, kapanış bildirimi ve borç sorgulama gibi işlemleri içerir.
  • Ticaret Sicil Müdürlüğü işlemleri ticaret odası bildirimi, kapanış dilekçesinin sunulması ve Ticaret Sicil Gazetesi ilanının yapılmasını kapsar.
  • Kapanış dilekçesi şahıs şirketinin faaliyetlerini sonlandıracağını bildirmek için vergi dairesine sunulur. 

SGK ve BAĞ-KUR İlişiği Kesme İşlemleri

Şahıs şirketi kapatma sürecinde SGK ve BAĞ-KUR ilişiği kesme işlemleri şu adımlardan oluşur:

  • İşçi bildirimi şirket çalışanlarıyla alakalı SGK’ya yapılması gerekli olan resmi bildirimdir. Bu bildirim çalışanların işten ayrılış kararlarını içerir.
  • SGK borç sorgulama işlemi şirketin SGK’ya olan borçlarının kontrolünü kapsar. Borçların tamamının ödenmesi kapanış sürecinin sorunsuz şekilde ilerlemesi son derece önemlidir.
  • Kapanış bildirimi şirketin SGK’ya tüm faaliyetlerinin sona erdiğini resmi bir şekilde bildirmesini kapsar. Bu bildirim kapanış sürecinin problem olmadan tamamlanması için gereklidir.

Şirket Kapanışı Ne Kadar Sürer?

Kapanış işlemleri şirketin hem mali durumuna hem de borçlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak şahıs şirketi kapatma işlemi ortalama 1 ile 3 ay arasında tamamlanır.

Kapatma Sonrası Yapılması Gerekenler

Şahıs şirketi resmi olarak kapandıktan sonra şu adımların izlenmesi gerekir:

  • Şirketin banka hesaplarının kapatılması kapanış sonrasında yapılması gereken en önemli adımların başında gelir. Bu işlem şirketin mali faaliyetlerinin de sona erdirilmesini sağlar.
  • Şirketin kapanışı sürecinde ilgili makamlara yapılacak olan bildirimler resmi şekilde kapanış sürecinin tamamlanması için gereklidir. Bu bildirimler şirketin yasal açıdan kapandığını beyan eder.
  • Muhasebe işlemleri şahıs şirketinin kapanış sürecinin mali boyutunu içerir. Bu işlemler şirkete ait olan mali hesapların kapatılmasını kapsar.

Şahıs Şirketlerinin Ödeme Süreçlerini Kolaylaştıran Çözüm: Ödeal

CTA Gorselleri 1476 x 600 piksel 1476 x 500 piksel 1

Şirketinizi kapatma sürecindeyseniz ya da yeni bir iş kurma hazırlığındaysanız, ödeme süreçlerinizi güvenle ve kolayca yönetmek için Ödeal’ı tercih edebilirsiniz. Ödeal, sunduğu POS çözümleri ile giriş ücreti ya da ciro şartı gibi ekstra masraflar olmadan ödeme almanıza olanak tanır. Siz de Ödeal’ın ayrıcalıklarından yararlanarak ödeme süreçlerini kolay hale getirebilir, hemen başvurarak avantajlı koşullardan faydalanmaya başlayabilirsiniz.