Fiziki POS Nedir? Nasıl Alınır?

Fiziki POS cihazları, işletmelerin mağazalarında kredi kartı, banka kartı veya karekod ile ödeme alabilmesine olanak sağlayan elektronik cihazlardır. POS cihazları müşterilerin alışverişlerini kolaylaştırarak nakit taşıma ihtiyacını azaltır ve işletmelere daha güvenli bir ödeme altyapısı sunar. Fiziki POS cihazları genel olarak banka veya finansal kuruluşlardan temin edilir. Peki, Fiziki POS nedir ve ne işe yarar? Fiziki POS hangi durumlarda kullanılır?

Fiziki POS Nedir?

Fiziki POS cihazları, firmalarda ürün veya hizmetlerin satışının hızlı şekilde yapılabilmesi için tercih edilen elektronik ödeme sistemleridir. Bu elektronik cihazlar genel olarak kredi kartları, banka kartları ve temassız ödeme yöntemleri gibi çeşitli ödeme seçeneklerini kabul eder. Fiziki POS’lar; mağaza, restoran, market, sağlık hizmetleri, otomotiv, kuaför, butik mağazalar, spor salonları, akaryakıt istasyonları, otel gibi fiziksel satış noktalarında bulunur. Müşterilerin anında ödeme yapabilmelerini sağlayarak satış işlemlerinin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

POS cihazları, ödeme işlemlerinde farklı hizmetler de sunar. Bunlar arasında genel olarak Yazar Kasa POS, EFT POS ve E-Fatura POS gibi ürünler yer alır. Yazar Kasa POS, satış noktalarında hem kasa işlevi gören hem de ödeme alabilen bir cihazdır. E-Fatura POS ise ödeme alma ve e-fatura oluşturma süreçlerini tek cihazdan yapılabilmesine olanak tanır. Ödeme işleminin tamamlanmasıyla birlikte eş zamanlı olarak e-fatura oluşturulmasını sağlar. Ürünlerin her biri işletmelerin ödeme süreçlerini daha verimli hale getirir.

Fiziki POS Ne İşe Yarar?

Fiziki POS cihazları, mağaza içi satış işlemlerini kolay hale getirmek ve alternatif bir ödeme yöntemi sunmak için kullanılır. Fiziksel POS cihazlarının avantajları ise şöyle sıralanabilir:

  • Müşterilerin sıkça talep ettiği taksitli ödeme, kredi kartı gibi yöntemler müşteri memnuniyetini arttıran unsurlar arasında yer alır. Fiziki POS kredi veya banka kartı yöntemlerini kabul ederek müşterilere ödeme esnekliği sağlar.
  • Satılan ürünlerin miktarını ve türünü kaydederek envanter yönetimini büyük bir oranda kolay hale getirir. POS kullanan işletmeler, böylece hangi ürünlerin kaç tane sattığını analiz ederek stok yönetimini daha kolay yönetebilir.
  • Fiziki POS kullanarak satış işlemi için otomatik olarak fiş veya fatura oluşturmanız mümkündür. Bu özellik işletmenizin gelirlerini daha kolay takip etmenizde ve mali kayıtları düzenlemenizde kolaylık sağlar. E-fatura zorunluluğu kapsamında, Ödeal’ın sınırsız ve ücretsiz e-fatura kesme imkanı sayesinde bu yasal gerekliliği kolayca yerine getirebilirsiniz.
  • POS sistemlerinden satış verileri toplanıp analiz edilebilir. Elde edilen bu veriler, işletmelerin performansını somut olarak değerlendirmesine ve stratejik kararlar vermesine büyük bir oranda katkı sağlar.
fiziki pos nedir

Fiziki POS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Fiziki POS başvurusu için genel olarak ödeme kuruluşlarına ya da bankalara internet sitelerinden, müşteri hizmetleri hatlarından ya da şubelerden ulaşabilirsiniz. POS hizmetlerine başvuru yaparken, belirli belgelerin başvuru sözleşmesiyle birlikte ilgili ödeme kuruluşlarına ya da bankaya eksiksiz olarak iletilmesi gerekir. Profesyonel olarak yürütülmesi gereken bu süreçte POS kullanmak için kişilerden talep edilen belgeler genel olarak ödeme kuruluşlarına veya bankalara göre değişkenlik gösterebilir. POS cihazı başvurusu için gerekli belgeler şu şekilde listelenebilir:

  •  İmza sirküleri
  •  İşletmeye ait vergi levhası
  •  İşletmeye ait yetki belgesi

Tüm bu belgeler ile fiziki POS hizmetleri ve sanal POS hizmetleri için aynı anda başvuru yapılabilir. Sadece belgelerin eksiksiz olarak toplanması ve ilgili kuruma iletilmesine dikkat edilmesi gerekir.

Başvuru sürecinde gerekli evraklar, banka şubelerine veya ödeme kuruluşlarına şahsen teslim edilebileceği gibi kurye veya posta yoluyla da ilgili kuruma iletilebilir. İşletmenin başvurusu onaylandığı zaman, yaklaşık olarak birkaç gün içerisinde POS hizmetlerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu hizmetlerin kapsamında üye iş yeri anlaşması çerçevesinde sunulan standart POS cihazlarının yanı sıra, işletmenin ihtiyaçlarına uygun farklı donanım ve özelliklere sahip olan POS çözümleri de tercih edebilirsiniz. Donanım ve yazılım kurulumu sürecinde, bankaların ve ödeme kuruluşlarının müşterilerine sunmuş olduğu POS destek hatlarından veya servis sağlayıcılarının çağrı merkezlerinden destek almanız mümkündür. Herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalırsanız, direkt olarak yetkili kişilerden destek alabilirsiniz.

Fiziki POS Ücretleri Nedir?

Fiziki POS ücretleri, işletmelerin ödeme sistemlerini yönetmek için kullandıkları cihazlar ve yazılımların tüm maliyetlerini kapsar. Bu maliyetler kullanılan cihazın türüne, hizmet sağlayıcının sunduğu ek hizmetlere ve yapılan anlaşmalara göre değişiklik gösterebilir.

İşletmeler, ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirleyerek kendilerine en uygun POS çözümünü seçmelidir. Küçük işletmeler, genellikle basit bir Yazar Kasa POS cihazı ile ihtiyaçlarını karşılarken, daha büyük firmalar barkod tarayıcılar ve kart okuyucular gibi ek donanımlara ihtiyaç duyabilir. Bu durum POS ücretlerinde farklılıklara neden olabilir.

Standart müşteriler için temel olarak iki maliyet kalemi bulunur: Aylık POS kullanım ücreti ve işlem başına alınan komisyon ücreti. Birden fazla özelliği tek bir cihazda sunan avantajlı POS çözümleri ise genellikle bütçe dostu seçeneklerdir.

KOBİ’ler için Fiziki POS Çözümleri: Ödeal ile Tanışın!

İşletmenizin ödeme süreçlerini daha verimli ve uygun maliyetle yönetmek istiyorsanız Ödeal POS çözümleri tam size göre! Ertesi Güne %0 Komisyon avantajıyla, 125.000’den fazla üye iş yerinin güvendiği Ödeal POS hizmetlerinden yararlanın. Tek bir sözleşme ile tüm bankalardan ödeme alın, kredi kartlarına taksit seçenekleri sunarak müşteri memnuniyetini arttırın. Hemen Fiziki POS başvurusu yapın, işletmenizin ödeme süreçlerini hızlandırarak rakiplerinizin bir adım önüne geçin!